Podcasts med intervju

I Sverige så associerar kanske de flesta fortfarande konceptet podcasts med två personer (ofta killar) som sitter och småpratar men det finns även podcasts med kvinnliga programledare. Det var så podcasten fick sitt stora genombrott i landet, i synnerhet med Filip och Fredriks podcast som på kort tid nådde över en halv miljon följare. Konceptet att två personer pratar om stort och smått är fortfarande vanligt när man kollar på listan över landets största podcasts. I och med podcasten Värvet med Kristoffer Triumf blev dock podcasts med upplägget intervju vanligare. Värvet är fortfarande en av landets största podcasts, och det finns många andra som tagit efter detta vinnande koncept.

Intervju i podcasts tillhör de bästa sändningarna

Intervju i podcastform

Utöver Värvet, som numera också finns i en engelskspråkig version, så finns det många andra podcasts med upplägget intervju. Genier är ett exempel där skådespelaren Moa Gammel gör en intervju med en känd person. Hon har intervjuat till exempel Gudrun Schyman, Lena Andersson och Anna Odell och har blivit känd för sin ovanliga intervjustil som mer påminner om ett vanligt samtal än en klassisk intervju. Konversation är en annan intervjupodcast, även om man här använder två kändisar som får ställa frågor till varandra. Som namnet antyder är det en bra konversation man är ute efter, snarare än att få svar på specifika frågor.

Utomlands så är Marc Maron ett känt namn när det gäller podcasts med upplägget intervju. Han är en inspirationskälla för Värvets Kristoffer Triumf, även om deras stilar faktiskt är vitt skilda. Marc Maron har en betydligt mer aggressiv stil och drar sig inte för att skapa lite obehag under en intervju. Han har intervjuat mängder av komiker, skådespelare och tv-personligheter och gjort närmare tusen avsnitt. Han har även en tv-serie vid namn Maron som har fått bra recensioner i USA. Om du är intresserad av att lyssna kan du söka efter WTF with Marc Maron.