Samtida komiker och satiriker

Komedi är en genre som under de senaste åren gått från att klassas som nästintill fulkultur till att idag vara finkultur. En bra komiker åtnjuter numera samma respekt som en bra dramatiker, åtminstone i vissa kretsar. Anledningen till att komedi blivit så stort är kanske för att det kommit fram nya format som råkar passa komiker så bra. Tv-serier har blivit större än filmer, och komedier har alltid gjort sig bättre som kortare avsnitt på 20-30 minuter än som långfilm. Dessutom har radioformatet blivit stort i och med att podcasten vuxit fram till ett stort samtidsfenomen. När det gäller stora komiker idag finns det många exempel, både i Sverige, England och USA.

Komiker i Sverige bidrar till vår folkkultur

Komiker som lockar storpublik

En av världens största och enligt många allra bästa komiker just nu är Louis CK. Han blev känd som ståuppkomiker och skådespelare, men fick sitt stora genombrott med tv-serien Louie. Han är en av de som revolutionerat ståuppvärlden med sina kontroversiella skämt som ofta går hem på grund av den originella utformningen. Innan Louis CK blev en av världens stora komiker var namn som Ricky Gervais och Jerry Seinfeld de mest kända. Båda två fick sina genombrott tack vare sina serier, The Office respektive Seinfeld, och uppträder regelbundet inför tusentals människor med sina ståuppshower. Alla dessa har även besökt Sverige flera gånger och bland annat sålt ut Globen i Stockholm.

När det gäller svenska komiker är det många nya namn som under den senaste tiden kommit fram tack vare sina podcasts. Podcasten som fenomen når en större publik i Sverige än i USA och det har blivit ett lätt sätt att snabbt locka lyssnare om man kanske inte medverkar i någon etablerad kanal, som Sveriges Radio. Lilla Drevet är ett exempel på en samtida svensk podcast som lockar stor publik, med medverkande som bland annat Ola Söderholm och serietecknaren Liv Strömqvist.