Tankesmedjan i P3

Tankesmedjan i P3 är ett radioprogram i Sveriges radio som fått närmast kultstämpel. Sedan starten 2010 har det haft flera olika programledare, varav många numera hör till Sveriges mest kända komiker. Tankesmedjan är ett satirprogram och använder ofta dagsaktuella händelser som material. Det sänds mellan 16.10 och 17.00 måndag till torsdag, även om det så klart också finns tillgängligt som poddradioprogram för den som vill lyssnar när som helst. Några som varit programledare för Tankesmedjan är bland annat Jonatan Unge, Liv Strömqvist, Ola Söderholm, Moa Lundkvist och Simon Svensson. Den nuvarande programledaren heter Dilan Apak som tillsammans med bland annat Martin Lagos och Petrina Solange för tillfället utgör programmets redaktion.

Tankesmedjan är ett populärt satirprogram i P3

Tankesmedjan och politisk satir

Tankesmedjan är en av få podcasts som gör vad man kan kalla för klassisk satir. De drar sig inte för att göra narr av politiker och kändisar, och använder ofta politiska händelser som utgångspunkt i sina skämt. Ofta förvränger de händelser och ställer de på sin spets så att de framstår som absurda. Programmet har vunnit flera priser och hör numera till ett av de program i P3 som gått längst tid. Många av programledarna och komikerna som jobbat med Tankesmedjan har gått vidare med att göra sina egna poddar. Några exempel på podcasts med personer som medverkat regelbundet i Tankesmedjan är Della Sport med Jonatan Unge, Lilla Drevet med Ola Söderholm och En varg söker sin pod med Liv Strömqvist.

P3 har under lång tid varit en viktig kanal för att lyfta fram unga svenska komiker. Nuförtiden  har den, precis som andra kanaler inom Sveriges Radio och TV, fått stor konkurrens från oberoende podcasts. Även om vem som helst kan starta ett podradioprogram med relativt små medel, så erbjuder P3 och deras olika satirprogram fortfarande en bra plattform för den som vill nå en stor publik med sin satir.